Vinterdæk eller kaos

vinterdæk

Selv om der endnu går et par måneder før Kong Vinter banker på døren, er det en god idé allerede nu at begynde at tænke på at få skiftet fra sommerdæk til vinterdæk. Alt for mange danskere venter til sidste øjeblik med at få skiftet, og det kan resultere i grimme overraskelser – både i form af høje dækpriser og dumme uheld eller fastkørsler. Lad mig bare slå det fast en gang for alle – du kan IKKE vente, til der ligger sne på vejen, med at få vinterdæk på. Det er både dovent, ignorant og uansvarligt. Det anbefales, at sommerdækkene skiftes ud med vinterdæk SÅ SNART temperaturen er på 7 grader eller derunder. Ved den temperatur begynder gummiet i sommerdækkene nemlig at nedbrydes, og det medfører forringelse af friktion og kontakt med vejen. Vil du gerne være sikker på at din bil står sikkert på vejen, skal der altså skiftes dæk med det samme det begynder at blive koldere.

Har du i forvejen et par vinterdæk, er der et par ting du lige skal tjekke, inden du får dem monteret. For det første; hvor gamle er dækkene? Hvis det er mere end 10 år siden du købte dem, bør du under alle omstændigheder skifte dem. Vinterdæk kan nemlig godt blive for gamle, og så virker de lige så godt (læs: dårligt) som sommerdæk. Du kan tjekke dine dæks årgang på CML-mærket på siden af dækket. For det andet: hvad siger mønsterdybden? Grænsen ligger på 1,6 mm. og alt derunder er fuldstændig uacceptabelt. Faktisk anbefales det, at dækmønsterets dybde er minimum 3 mm., så er du i tvivl, skal du få det tjekket først. Det er også altid en god idé at få tjekket dæktrykket, da et forkert dæktryk har stor negativ indflydelse på bilens bremseevne.

Køb dine vinterdæk i god tid. Ikke kun fordi der er betragtelige penge at spare ved at være ude i god tid, men også fordi du slipper for at blive taget med bukserne nede i en kæmpe snestorm lige den dag du er kommet for sent ud ad døren. Har du mod på selv at montere, kan der være gode penge at spare ved at købe vinterdæk online. Hos mange værksteder er det dog både billigt og nemmere at få monteret vinterdæk, og er du ude i god tid, slipper du for kø eller lange ventetider.

Sidst men ikke mindst skal det pointeres, at vinterdæk selvsagt ikke kan redde dig fra alt. Derfor – KØR FORSIGTIGT OG EFTER FORHOLDENE!