Aktier for begyndere – sådan kommer du i gang

aktier-for-begyndere

Har du fået lidt ekstra penge at gøre med, som du gerne vil investere, eller har du måske bare lagt om længe fået taget dig sammen til at sætte dig ind i dine aktier? Ofte kan man tjene mange penge på enkelte investeringer, hvis man gør det rigtigt. Men det kan være svært at finde ud af, hvordan man gør, og ikke mindst hvordan du kommer godt i gang med det. Det kan du få lidt hjælp til her.

Sådan fungerer aktier

At have en aktie i et selskab betyder i store træk, at du er medejer af virksomheden. Den er i sin tid blevet børsnoteret, og det betyder, at man kan købe aktier i virksomheden. Alt efter hvor meget virksomheden er værd, og hvordan dens regnskaber ser ud, kan dens aktier stige eller falde. Ser det økonomien godt ud, kan flere måske finde på at købe aktier, og så stiger prisen som regel. Men ser det skidt ud, vil folk måske sælge deres aktier, og dermed falder prisen på en aktie.

Måden du kan følge med i dine aktier på, er ved at kigge på børskursen. Men lad være med at kigge på den konstant, for så kan du hurtigt få humørsvingninger. Aktiekurser både falder og stiger ofte – og nogle dage kan en kurs være højt oppe, når børsen åbner og langt nede, når børsen lukker. Det kommer meget an på dagene, regnskabernes og så videre.
Du kan følge kurserne på forskellige hjemmesider, i aviserne eller hos din bank, hvis du har aktier derigennem.

Investering for begyndere

Når du så har sat dig lidt ind i de forskellige begreber og udtryk, så er det på tide at købe nogle aktier. Er du den hårde type, der mener, at du har tid til af kigge på dine aktier et par gange om ugen og holde øje med nye, spændende aktier, så køber du selv de enkelte aktier. Det kan gøres forskellige steder på nettet, eller det kan gøres igennem din bank. Her oplyser du simpelthen bare, hvilke aktier, du vil købe, og for hvor mange penge, der skal købes aktier.

Er du mindre hardcore og lidt gladere for dine penge, skal du ringe til din bankrådgiver. Det lyder måske ikke særlig spændende og aktie-spekulant-agtigt, men han eller hun kan hurtigt give røret videre til én af dem i banken, som til dagligt arbejder med aktier. Og i modsætning til at du selv sidder og fifler med tallene, kan din bank give dig en aktie-pakke også kaldet et portefølje. Her i kan du og rådgiveren putte forskellige aktier, som I i fællesskab vurderer, er spændende og værd at investere dine penge i.

Det samme kan også gøres ved brug af et investeringsfirma, hvis du hellere vil have det. De har specialiseret sig ekstra meget i aktier og kurser, men ofte bestemmer de, hvor dine penge skal sættes ind henne. Det skal du lige have i mente, hvis du vælger den løsning.